Sudaki hastalık yapıcı (patojen) organizmaların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesi için en yaygın kullanılan metodlardan birisi klorlama yöntemidir. Ucuz ve etkili dezenfeksiyon sağlar. Diğer dezenfeksiyon yöntemlerine göre çok düşük kurulum maliyetine sahiptir. Suda kolaylıkla erir. Rafine (saf) yapısı sayesinde su ile kolaylıkla reaksiyona girer ve tortu bırakmaz. Düşük miktarlarda bile dezenfeksiyon etkisini kısa sürede gösterir. Etki süresi uzundur. Dozajdan sonra suda aktivitesini uzun süre devam ettirir. Klor, hidrojenle birleşerek, keskin kokulu hidrojen klorür gazını (HCl) oluşturur. Bu gaz suda çözünerek, hidroklorik asidi ortaya çıkarır. Hidroklorik asit, endüstride yaygın olarak kullanılan kuvvetli bir asittir. İnsan midesinde de bulunur ve sindirime yardımcı olur. Klor, bir metalle birleştiğinde, genellikle klor iyonu (C7—) içeren bir klorür oluşur. Bu bileşikler kararlıdır. Sodyum, klorür (sofra tuzu), bedenin hücreler arası sıvısında çözünmüş olarak bulunur. Bu tuzun bedende değişmez bir derişiklikte bulunması, hücre içi ve hücre dışı sıvıların geçişme (osmoz) dengesi bakımından büyük önem taşır (geçişme, sıvıların zarlar arasından sızmasıyla ilgili bir olaydır).

klor

Su arıtma sistemlerinde klor

Yukarıda belirtildiği gibi klor dezenfeksiyon açısından çok etken bir kimyasaldır. Fazlası ise çok zararlıdır dolasıyla, bu sorunun önüne geçilmesi için klorlama işlemi yaparken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Klorlama işleminin mutlaka belli bir otomatik cihaz vasıtasıyla yapılması gerekir. Sudaki serbest klor oranının 0,5 ppm düzeyini geçmemesi gerekir. Suya klorlama yaparken belirli bir süre bekleme yapılması lazımdır. Bu bekleme süresi ham su deposunda olması gerekir, tüm suya klor temas edebilmesi içindir.

Hemen Şimdi Arayın

Uzman mühendislerimiz ve profesyonel ekibimiz, haftanın 7 günü ve günün 24 saati sürekli hizmet veriyor. Su arıtımı ile ilgili tüm sorularınıza hemen yanıt alın. Nerede olursanız olun günün her saati tüm iletişim kanallarımız sürekli açık.

.